Història

Si voleu conèixer com va començar tot...

TRAJECTÒRIA HISTÒRICA DEL GRUP

 

El TERCET TRESET va néixer a Gràcia l'any 1979 per la confluència en l’associació “Anella-Serveis Creatius” de Jordi Roura, Eduard Casals i Enric Badal, músics interessats en l'aprofundiment del folklore del país i internacional, així com en la seva divulgació.

 

ENRIC BADAL
EDUARD CASALS
JORDI ROURA
Violí
Clarinet i Flautes
Acordió Diatònic

 

Procuràvem tocar “instruments tradicionals”, sense intervenció elèctrica; el so típic del TERCET era la suma d'acordió, clarinet o flautes, i violí; els primers anys, els instruments solistes tocavem les melodies a l’unisò i l’acordió acompanyava amb els seus acords.

 

Concentrats en la idea de divulgació de la dansa ens acompanyaven fins a sis animadors per organitzar i ensenyar “in situ” els passos del diversos balls. Després d’experimentar diferents models de festa segons el públic al qual ens adreçàvem, el TERCET TRESET vàrem configurar un tipus d’actuació que comprenia danses col·lectives o de grup i balls de parella.

 

L’any 1981, Dolors Molina, amb percussions i bateria simple va introduir l’acompanyament rítmic al so del Tercet. El mateix any 1981, vàrem publicar el nostre primer disc “MÚSICA PER A BALLAR”.

 

De l’energia carregada en va sortir el “CENTRE DE RECURSOS I DE DOCUMENTACIÓ DEL FOLKLORE-VILA DE GRÀCIA”, que vàrem constituir l’any 1982.

 

El món del CRDF VdG. i del TERCET TRESET es va enriquir amb les idees i el treball de diverses persones del camp de la dansa i de la música, de la construcció d’instruments, i de l’estudi i la difusió cultural. Carles Mas -Flauta Travessera, Flabiol, Sac de Gemecs- Francesc Tomàs -Violí, Guitarra, Acordió-, foren músics del TERCET TRESET els anys 1984 i 1985.

 

L’any 1987 aparegué el segon disc del TERCET TRESET “DANSES D’ANIMACIÓ”, amb materials enregistrats l’any 1982; el disc va ser premiat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El curs 1987/88, vàrem anar cap a una segona època del grup, orientat a la recuperació de balls de parella fins al 1930, i que va arribar a ser un Quintet (sense per això canviar de nom...).

 

ENRIC BADAL
RAMON BOIXADER
JORDI ROURA
DAVID FARRAN
JESUS PEREDO
Violí
Clarinet
Acordió Diatònic
Baix Elèctric
Guitarra

 

El TERCET TRESET s’havia limitat voluntàriament a la música de dansa catalana i europea. Cal indicar que tant en Francesc Tomàs l’any 1984, com el Jesús Peredo més tard, ajudaren a l'obertura d’horitzonts cap al folklore de Centreamèrica -via Mèxic-. Poc temps després que en Jordi Roura deixés l'equip, entrà a formar-ne part en Ramon Cardona, professor de ball, mantenint per tant el quintet. El TERCET TRESET es reorienta de nou cap l'esperit de la dansa col·lectiva sense oblidar però els balls de parella.

Pel que fa a una projecció social del nostre treball, cal deixar escrit que el TERCET TRESET participa activament en els Divendres "Danses a la Plaça de Rei" des de l’any 1985, i així mateix en els primers Cicles "TRADICIONÀRIUS" sent-ne dels grups fundadors.

La primavera de 1992 el TERCET TRESET es transforma en SEXTET (cinc músic més un mestre de dansa), i els seus membres són:

 

ENRIC BADAL
RAMON BOIXADER
XAVIER BATLLÈS
DAVID FARRAN
"PATON" FELICES
RAMON CARDONA
Violí
Gralla i Clarinet
Percussió
Baix Elèctric
Teclats i Sampler
Mestreballador i Acordió Diatònic

 

Comencem una època rica en esforç i treball. S’investiga i defineix l’àmbit sonor amb les aportacions dels instruments tradicionals mostrejats en els teclats. S’elaboren arranjaments de les peces per part del mateixos membres del grup, respectant les melodies originals però introduint coneixements harmònics propis de fi del segle XX.

 

Recuperem l'energia del ritme intern de les obres amb un treball acurat de la percussió. Combinem la potència del so amb l'elegància i la delicadesa.

A partir de l'any 1993...

Això ho trobareu a...

L'Equip actual


Principal
Webmaster: "Mon" Cardona